keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Koosteita

Laji: Agility ja toko
Koira: Chhaina 1v ja Hoina 2,5v
Vetäjä: Omatoimitreeni
Paikka: ATT


Teen nyt tähän pikaisen koosteen Chhainan agilityistä ja Hoinan tokoista, joista ensiksi mainitusta on mukaan liittää vielä videokin. Olen nyt aivan kuolettavan tylsä ja teen lievästi lukijaystävällisyydestä tinkien vain huomiolistan itselleni ranskalaisilla viivoilla. Sorry! :)


Chhaina
 • tulee maksirimojen ali, jos palkka näkyvissä tai palkkakäsi on liian alhaalla
 • tarvitsee paljon vahvistusta renkaalle: ei jotenkin vaan tunnu äkkäävän ideaa
 • pituutta ja muuria ensi treeneissä eri kulmista ja eri nopeuksilla
 • keinulla pitäisi saada juoksemaan päähän asti
 • jos palkkaaja mukana, paljon eteenlähetyksiä niin, etten mene itse mukana
 • eri tekniikkojen kokeilu uusilla korkeuksilla
 • keppien lähtökulmissa alkaa jo näkyä oma-aloitteisuutta -> pitkät kepit pikku hiljaa
 • perustaidot hyvät, nyt vaan tekniikkaa ja varmuutta kaikkea vahvistamalla!

Hoina
 • seuraamiseen taas kaikki kikat käyttöön edistämisen estämiseksi, itse täysin eleetön!
 • paljon piilopaikkamakuuta pitkänä ja eri paikoissa jonkun valvojan kanssa
 • maahanmenojen takaisintuloissa nousee liian herkästi, paljon vahvistusta
 • superkaukot, paljon vahvistamista, koska tällä hetkellä nämä yhtäkkiä parhaimmistoa!
 • superluoksetulo ja stoppi, mutta silti hyviä toistoja ja palkkauksia lisää
 • avoimen hyppyä oikealla esteellä, missäköhän ihmeessä pääsisi kokeilemaan taas?
 • noutoa pitkästä aikaa, unohtui ottaa tänään
 • vähintään pari kertaa viikossa oikeasti suunnitelmallisia treenejä!

4 kommenttia:

 1. Vaikka oon seurannutkin sun blogia, niin en nyt muista yhtään onko tässä ollut jo puhetta. Miten olet opettanut keinun koirille? Miten olet aloittanut? Mietin siis kovasti tässä että miten minkäkin esteen opettamisen aloitan. Kepit on toinen mietinnän aihe, että vaihtoehtoisesti voisi opettaa kujillakin, kun Agi-Kotkilla semmoisetkin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chhainan kanssa keinu on opittu vähän vahingossa ilman kunnon panostusta, ja sen kyllä huomaa. Se meni pari kertaa sen joskus pentuna vahingossa, ja sen jälkeen "se on osannut sen". No, tosiasiassa tosiaan haluaisin, että se juoksisi tuonne päätyyn saakka ihan oikeaoppisesti, joten pitäisi alkaa oikeasti opettaa se kunnolla.

   Hoinan kanssa ensin ilman mitään kosketusta esteeseen paukuttelin ja rämistelin keinua maata vasten ja kehuin ja palkkasin koiraa. Kun tässä ei ollut mitään ongelmaa, koira paukuttelemaan loppupään kontaktia itse maahan 5-10cm korkeudesta. Kontaktikosketusta toki samaan aikaan oltiin jo harjoiteltu puomilla, eli samanlaista kontaktille palkkailua seuraavaksi rämisyttelyn jälkeen. Toinen alkuvaiheen treeni oli se "tasapainotreeni", eli annoin koiran kiivetä päähän asti niin, että pidin keinua staattisena - kuin puomin ylöstulona - eli en antanut keinun laskea. Sitten hypytin keinua ylös ja alas käsissäni, jotta koira tottuu liikkeeseen, ja lisäksi tosiaan ihan ilman hypytystäkin sitä, että pidän keinun paikoillaan, ja koira saa vaan juosta päähän, jolloin sitten pehmennetysti ja vähitellen vapaammin annan keinun laskea alas. Kun kaikki osaset oli treenattu jo muutamallakin toistokerralla, niin yhdistäminen oli enää piece of cake. Hoina ja Chhaina ovat ensimmäisiä koiriani, jotka eivät myöskään ole pelännyt keinua - se on varmasti osin hermokysymys mutta ehkä ainakin Hoinan kohdalla osittain myös sen ansiota, että tuolla treenitavalla traumoja tai vahinkoja päässyt syntymään. Chhainahan meni täysin kokemattomana keinun vahingossa selkäni takana ja humpsahti yllätyksekseen sen mukana tasapainokohdan jälkeen, mutta se ei onneksi siitä säpsähtänyt! :D

   Kujakepeillä en ole itse koskaan kokeillut - olen nähnyt kyllä parissa blogissa ja voin vinkatakin, jos haluat nähdä videoitua kehitystä. Itselleni on jäänyt sellainen kuva, että ne ovat todella pitkäkestoiset treenattavat, mutta koska itselläni ei kokemusta ole, en pysty vertaamaan vaivalloisuutta verkkokeppeihin - koska kyllähän nekin toistoja vaativat! Verkot olen itse havainnut niin näppäräksi systeemiksi jopa aikoinaan Saran käsiavusteisen pujottelun kierteestä vapauttamiseen, että en niistä varmaan koskaan luovu. Olen itse tosin irroitellut verkkoja vähän eri tavalla kuin ehkä yleensä irroitellaan, eli ensin irroitan aina kokonaan jommankumman sivun ja sitten vaihdan puolta. Kerralla siis otan puolet pois, mutta silloin myös olen hetkellisesti itse lähellä antamassa painetta sillä avoimella puolella. Vasta, kun kumpikin sivu verkottomana toimii, alan tehdä kokonaisuutena verkkosysteemiin aukkoja. Tämä on toistaiseksi toiminut kyllä kivasti sekä Hoinalla että Rillalla aikoinaan - Chhainalla aloitellaan varmaan toispuoleisuutta joskus alkukesästä.

   Poista
 2. Mulle just yks tai kaksi on suositellut kujakeppejä, ongelma tosiaan on että vain kerran viikossa Kotkassa päästäisiin niitä treenaamaan. Verkkoja pääsisi treenaamaan Loviisassa ja Kotkassa, tosin Loviisassa ei sitten enää talvella, mutta ehkä syksyllä saataisiin kepit johonkin kuntoon jo. 2x2 keppejä oon miettinyt, ja varmaan kesällä aloitellaan sillä, kun voi tehdä vain kahdella kepillä sisääntulojen hakemista. Kiinnostaisi kyllä paljon kujakepit, kun moni on suositellut, mutta niiden treenaaminen on kanssa paljon vieraampaa, kun en ole edes kenenkään treenikaveri nähnyt niitä treenaavan. Mun yksi kouluttaja on kuitenkin opettanut viimeisimmän koiran kujilla. Onneksi on aikaa miettiä.

  Chhaina on kyllä jotenkin hauska, ainakin se keksii helpommat tavat suorittaa esteet, kun voi mennä alikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps! Onneksi netti on pullollaan hyviä videoita vieraammistakin tekniikoista. Aikanaan, kun Rillalle opetin kepit, kukaan Loviisassa ei ollut vielä verkoista kuullutkaan, joten treenasin niitä sitten kotipihassa ja skippailin pitkään kepit varsinaisissa treeneissä.

   Ja tosiaan, Chhainan kanssa saa olla vähän varuillaan tuon suhteen, että se tosiaan kokeilee kaikki mahdolliset helpotukset. Esimerkiksi ratatreenissä jo viime möllikisojen perusteella pystyn sanomaan, että potentiaalinen tulevaisuuden ongelmamme on viimeisen hypyn alitus, kun junnu tuntui jo yhdestä kerrasta tajuavan, että hihnaan pääsee käsiksi suorempaakin reittiä. Sama on näkyvissä tuossa renkaalla: vaikka alla olisi 20 onnistunutta toistoa, silti niitä virheitä tulee monta peräkkäin ja tasaisesti pitkin toistosarjaa. No, ei maalailla vielä piruja seinälle, mutta asiasta on hyvä olla tietoinen! :)

   Poista

Skriivaakkin sitten pitkä stoori!