tiistai 12. toukokuuta 2015

Chhainan ensikosketus hakuun

Laji: Haku
Koira: Chhaina 1v
Vetäjä: Omatoimitreeni
Paikka: Hamina


Viime viikon mökkilomalla olin päättänyt kokeilla kuuluisaa hömppähakuiluamme ensimmäistä kertaa myös Chhainan kanssa. Vasta ensitreenien jälkeen tajusin, että treenit olisi ollut kiva myös videoida, joten toisella treenikerralla otimme kaikki kolme pistoa sitten ihan nauhallekin. Älkää siis ihmetelkö, kun videolla treenit tuntuvat etenevän hieman nopeasti - taustalla oli ensin jo edeltävänä päivänä kolme pistoa, joissa maalimies piiloutui eri paikkoihin ja etäisyyksille koiran nähden! :)

Videolla näkyy siis vasta toisen treenikerran pistot, mutta ensimmäisellä kerralla kaikki otot olivat käytännössä kuin videolla näkyvä ensimmäinen pisto - ainoastaan kolmeen eri paikkaan. Tällä toisella treenikerralla ja yhteensä neljännellä pistolla kokeilimme sitten ensimmäistä kertaa niin, että maalimies piiloutuu Chhainan näkemättä, koska kyllähän koira nyt selvästi jo oli tajunnut, mitä etsimään käskeminen tarkoitti. Aluksi Chhai tietysti kirmasi suoraan edellisen maalimiehen piilolle, josta se varmaan nuuhkutteli vielä palkkahajuja. Se kuitenkin jatkoi etsimistä, mutta kun se alkoi syödä sammalta ja palasti lähtöön aukomaan tulevaa palkkapurkkia, keskeytin sen puuhat ja annoin uuden käskyn. Kuten videolla näkyy, Chhaina meni taas ensin vanhalle piilolle, mutta onneksi heti sen perään se sai selvästi vainun ja pompotteli menemään oikealle piilolle hieman syvemmälle. Olin tästä todella iloinen, koska kaksoiskäskyä lukuunottamatta tehtävää ei tarvinnut helpottaa, ja koira sai varmasti sen tunteen, että kyllä se ukko aina sieltä loppujen lopuksi löytyy.
Viimeinen toisto oli tietysti sitten taas sikäli helpompi, että piiloutuminen tehtiin koiran nähden. Tällä kertaa piiloon menin kuitenkin minä itse ja etenin yli puolet pidemmälle kuin yksikään aiemmista pistoista, eli sikäli vaikeutta taas lisättiin. Lisäksi ennen piiloutumista vaeltelin vielä ristiinrastiin. Chhaina ei tällä kertaa tullut aivan suorassa linjassa piilolle, mikä oli vaeltelun tarkoituskin, vaan kaarsi vähän sivun kautta ja tuli piilolle ns. yläkautta.


Oli ihanaa nähdä likan into tähänkin lajiin, ja tullaan varmasti hömppähakuilemaan jatkossakin - ainakin mökkilomilla. Oikeaa hakuahan emme koskaan tule harrastamaan, koska itseäni ei vielä toistaiseksi ole PK-kärpänen purrut, mutta mahdollisen arjen hyödyllisyyden kannalta tämä taito on kuitenkin kiva opettaa - ja mä itse nautin nähdä koirien tekevän töitä täysin itsenäisesti ja nautiskellen! :)


Tämä merkintä on osa Hurttahuoneen harrastushaastetta. Osallistukaa tekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Skriivaakkin sitten pitkä stoori!