maanantai 23. marraskuuta 2015

Topteam-läksyjä: Mikon terveyshaaste

Laji: Elämä
Tekijä: Bea 22,5v
Vetäjä: Annettu omatoimitreeni (Mikko Lilja)
Paikka: Kaikkialla


Ensimmäiseltä Topteam-leiriltä saatu fysiikkavalmentaja Mikko Liljan läksy oli kiinnittää huomiota terveellisiin elämäntapoihin sekä lämmitellä myös oma kroppa ennen agilitytreenejä. Liikuntasivusto Heiaheiassa kerätään hyvinvointimerkintöjä, joihin kuuluvat mm. ajoissa nukkumaan meneminen, terveelliset ateriat ja aktiiviset työpäivät. Omaan elämääni mennyt kuukausi on tuonut melkoisen muutoksen ja hyvä niin, sillä viime leirin luennolla unesta, ravinnosta ja liikunnasta puhuttaessa kirjoitin vihkooni "kaikki retuperällä".

Lyhyesti lueteltuna olen lisännyt arjen hyötyliikuntaa, pidentänyt koiralenkkejä, alkanut liikkua myös ilman koiria, jättänyt ruoka-aikoihin vain hyvän maun takia tehdyt santsikierrokset väliin, juonut vähintään kaksi litraa vettä päivässä, nukkunut joka yö kahdeksan tuntia ja kiinnittänyt huomiota herkutteluun. Pääasiassa herkuttelen siis viikonloppuisin enkä silloinkaan ylenmäärin. Arjen hyötyliikunnan lisäämiseen on todella liittynyt auton jättäminen parkkipaikalla kauas kohteesta ja pidempien reittien valinta kaikessa kävelyssä. Lisäksi kotona saatan esimerkiksi kokata tasapainotyynyn päällä huojuen. Portaat olen lähes aina valinnut hissin sijaan, joten se ei varsinaisesti ole mihinkään muuttunut - sen sijaan ruoka-annosteni ulkonäkö on!
Vaikka varsinaista liikuntahaastetta ei vielä annettu, loin heti alussa Heiaheiassa kahvakuulatreeniohjelman, joka sisältää viikossa kaksi kahvakuulatreeniä, yhden venyttely- tai muun kehonhuoltopäivän sekä yhden lenkkipäivän. Tällä hetkellä menossa on viikko 4/9 ja suoritusprosentti on ollut täysi 100%. Jos en ole ehtinyt tehdä treeniä annettuna päivänä, olen kuronut ohjelman kiinni rästiin jääneiden treenien osalta. Lisäksi lepopäivinä olen useasti silti liikkunut jollakin tapaa arkiliikuntaa enemmän, ja jokapäiväisenä tavoitteenani on saada 10 000 askelta täyteen. Kannattaa joskus ottaa askelmittari päiväksi mukaan: tuohon 10 000 askeleeseen saa jo kävellä 7-8 kilometriä päivässä! Rehellisesti sanottuna olen itse joutunut melkein tuplaamaan päivän liikkumiseni saavuttaakseni tuon, koska mielestäni käveleminen on vaan aina ollut niin tylsää.

Kaikki kertomani on johtanut tässä kuukauden aikana siihen, että teen joka päivä lukemattoman määrän valintoja terveellisemmän elämän puolesta. Jos en mene pitkälle koiralenkille aamulla, teen sen illalla; jos syön jäätelön, en saa sokeriton päivä -merkintää ja käytän siinä herkuttelukiintiötäni; jos en kävele muuten päivän aikana, pitkän koiralenkin tulee olla pari kilometriä pidempi kuin muuten; jos jätän treenin väliin tänään, teen huomenna kaksi treeniä. Parasta tässä kaikessa on tietysti ollut se, että muutos on ollut hyvinkin kivuton ja positiivinen kokemus, ja painoakin on lähtenyt jo pari kiloa. Lisäksi lihaskuntoni on selvästi parantunut: alussa en meinannut jaksaa tehdä treeniohjelmaa edes kuuden kilon kahvakuulalla, mutta tällä viikolla tein jo lähes kaikki liikkeet joka sarjassa 10-kiloisella.

Miksi sitten näyttää siltä, että olen kerrankin oikeasti innostumassa terveellisemmistä elämäntavoista ja pakottamatta liikkumisesta? Syitä on monia. Ensinnäkin Heiaheia on suuri kannustin: minuun vain iskee niinkin simppeli palkitsemisjärjestelmä kuin uuden merkinnän saaminen tehtyä aktiviteettia vastaan. Lisäksi homma on ollut helppoa: olen kotihiiri, joten TV:n ääressä samalla kuulailu tai venyttely saavat ajan kulumaan ja huomion pois hikoilusta ja rääkistä. En myöskään ole dieetillä, vaan pyrin pysyvään muutokseen, joten painon putoaminen on vain mukava lisä siihen. Mikään ei siis ole kiellettyä, kunhan määrät pysyvät kohtuullisina - kun on juhlapäivä, saa syödä sen mukaisesti. Pisteenä i:n päällä olivat vielä Mikon konkreettiset neuvot hyötyliikunnan lisäämiseen sekä joukkueen tuoma ryhmäpaine. En osaa sanoa, onko tämä pysyvä muutos, mutta toivon todella niin. Ainakin pituusennätys on jo saavutettu! :)

Seuraava leiri on tosiaan jo tulevana viikonloppuna, ja olen selvästi treenannut oikeaa lajia, sillä siellä on luvassa lisää kahvakuulatreeniä. Oma treeniohjelmani toki jatkuu vielä viitisen viikkoa, minkä jälkeen kokeilen jonkin toisen lajin ohjelmaa. Hauskinta elämäntapamuutoksessani on se, että Heiaheiaan on kannustamanani liittynyt koko perheeni! Siellä me sitten peukuttelemme toistemme askelkyykyille. :D Saa nähdä, miten muutos vaikuttaa kakkosleirin kuntotestituloksiin - ainakaan en aio enää seota askelissa, sillä sain eilen valmiiksi omatekoiset askeltikkaat. Voin kertoa, että ne tulevat olemaan kovassa käytössä etenkin tällä viikolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Skriivaakkin sitten pitkä stoori!