keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Tilannekatsaus ensimmäisen vuoden puolivälissä

Laji: Toko
Koira: Hoina 6kk
Vetäjä: Oma harjoitus
Paikka: Sisätreeni, Loviisa
Tässä lupailemani video tämänhetkisistä tokotteluista. Tuosta puuttuu tosin jo kisavalmis luoksetulo ja se imutustreeni, jota ei tehty taaskaan ollenkaan... Huoh! Heti alkuun pitää siis oikaista epäilyksenne - koira ei missään vaiheessa videota seuraa mua, vaan kävelypätkissä treenataan vain käännöksiä ja jääviä liikkeeseen yhdistettynä.

Paljon en edelliseen kirjoitukseen lisäile, mutta kommentit ja vinkit ovat tervetulleita. Noutoon mun piti erityisesti pyytääkin niitä, sillä en tiedä, miten lähtisin sitä tuosta jatkamaan. Hoina hakee kapulan kuin tuulispää mutta jää sitten leikkimään sen kanssa. Maahanmeno oli alkuun todella nihkeää ja hidasta (en muista, näkyykö se videolla), joten siksi jouduin tekemään tuota salamatreeniä taas. Lisäksi huomasin, että seisomaan jäädessä pentu saattaa ottaa askelia - miten muuten siitä pääsee eroon kuin heittämällä vain palkan taakse?

Plussaa maahanmenon nopeutumisesta salamatreenin myötä ja vasta eilen treenatusta jäävän seisomisen loppuosasta - sehän on jo melkein kisavalmis liike, kun vaan seuraaminen saadaan joskus aloitettua... Miinusta seisomisen ja noudon nytkähtelyistä sekä taas tuosta maahanmenon loppuosan lonkkalonksautuksesta.

9 kommenttia:

 1. Liikkeiden opettamiseenhan on monta tapaa, mutta tässä nyt jotain mitä mulle tuli mieleen noihin sun kysymyksiin.

  Noudossa pilkkoisin liikkeen osiin, jos palautuksessa ja luovutuksessa on Hoinalle epäselvyyttä treenaisin ne kuntoon ennen kuin ottaisin kokonaisena liikkeenä. Jokaisen osasen on oltava yhtä kivoja.

  Paikkamakuussa tekisin joko niin, että palkkaisin aina ennen kuin koira lösähtää lonkalle, JOS se ei auttaisi useiden toistojen jälkeen, niin sitten kävisin mitään sanomatta, nätisti, korjaamassa asennon ja jatkaisin paikkamakuuta hetken sen jälkeen ja palkkaisin vielä kun pysyy ryhdissä. Kehuisin koiraa toki aina kun se tekee oikein.

  Seisomisessa vahvistaisin käskyä erikseen ennen liikkeestä ottamista ja tarkistaisin, että kehu-vapautussana-palkka -ketju on varmasti toiminnassa. Palkkaus toki aina taaksepäin kuten olet vissiin tehnytkin.

  Näiden lisäksi videota katseltua palkkaisin Hoinan sen vasemmalle puolelle, noissa perusasentotreeneissä niin että se joutuisi kääntymään palkalle vasempaan, eikä oikeaan kuten nyt kääntyy. Siten saisi ehkäistyä ettei se opi blokkaamaan sun kävelyä palkantoivossa kun se ei odota saavansa sitä sun edestä, kuten nyt.

  Jos haluut niin voidaan kattoo näitä tokojuttuja kun nähdään, on aina helpompi näyttää kuin yrittää kirjoittaa mitä tarkoitan. :)

  Hienosti Hoina kuitenkin tekee, ja selvästi mielellään. Hieman paimennus-jumitusta sillä näyttäisi olevan, mutta ei se paha ole. Hyvää työtä! :)

  VastaaPoista
 2. Kiiitos superpitkästä vinkkilistasta! Seiso-käsky on kyllä Hoipulla hallussa, sillä se on ollut mukana treenissä jo ihan pikkupennusta asti. Kehu ja vapautus meillä taas on yhdessä paketissa: "JES!"

  Tuota perusasentotreenin palkkausta täytyy kokeilla. Pelkään tuon vinkkisi johtavan vaan yhä enemmän siihen, että koira kääntyy viistoon peppu mun taakse, jos vien palkan yhtään ulommas. Nyt olen yrittänyt muistaa pitää namikäden aina housun sauman kohdalla, jotta se olisi riittävän takana.

  Paimennusmeininki on likalle tosiaan hyvinkin ominaista sekä tokossa että agilityssä, mutta ainakin pahin sellainen jäi pois, kun vaihdoin palkan pelkiksi nameiksi. Olisi kyllä kiva treenailla yhdessä - harmi vaan, että jo viideltä on aivan säkkipimeää!

  VastaaPoista
 3. Eipä mittään. :) Mun on kyllä pakko edelleen jatkaa nyt kun katsoin videon äänen kanssa. Kouluttaja-moodi iski taas päälle. Mutta itsepähän pyysit kommentteja. :D

  Seisominen: Mä en ole kyllä ihan varma, että Hoinalla on toi seisominen vielä hallussa, videolta katsottuna se liikkuu aika paljon käskyn jälkeen. Käskyn pitäisi tarkoittaa sitä että nyt äkkiä liinat kiinni eikä yhtään askelta enää eteenpäin. Lisäksi sä muuten käytit kahta eri käskyä seisomiseen peräkkäin.
  Jos ekalla yrittämisellä ei onnistu niin sitten pitää helpottaa treeniä niin että toisella se varmasti onnistuu. Väärien toistojen tekeminen ei vahvista kuin vääriä toistoja, ja varsinkin jos niistä saa vielä saman palkan kuin oikeista suorituksistakin. Eli mistä koira tietää että tarkoitus on seisahtua mahdollisimman nopeasti käskyn jälkeen jos se saa palkan silloinkin kun se ei niin tee.

  Kuuntelin tota sun kehumista ja vapautusta, niin perusasentotreeneissä kehut koiraa kun se tekee mielestäsi hyvin ja sitten annat vapautuskäskyn, eli juuri niin miten sen pitäisi mennäkin. Koiraa siis kehutaan kun se tekee oikein ja sen jälkeen tulee vapautussana ja palkka. Sulla muuten on kaksi vapautussanaakin käytössä.

  Tuon palkkauksen antamisen koiran vasemmalta puolella tarkoitan siis että sen ei siis tarvitse olla kaukana koirasta sen palkan, vaan sitä että se koira joutuu kääntymään vasemmalle sen saadakseen, riittää kun pelkkä pää kääntyy. Paikka ei siis niinkään vaihdu vaan palkkauksen suunta. Ja palkan siis voi edelleen pitää housunsauman kohdalla, mutta sen voi antaa siitä niin että koira joutuu kääntämään päätä vasemmalle. Lelupalkkauksessa siis koira tekee ympyrän vasemmalle saadakseen lelun eikä oikealle kuten videolla.

  Eikä tämänkään kirjoituksen tarkoituksena ole olla mikään ärsyttävä nillittäjä, vaan auttaa asioissa joiden kanssa on itsekin joskus paininut. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos vaan vinkeistä taas. Sen verran pitää taas oikaista, että klipit eivät tule oikeassa järjestyksessä vaan esim. seisomisessa se viimeiseksi otettu on ekana, vaikka se tosiaan on se viimeinen toisto valuneiden jälkeen otetun salamatreenin jälkeen. Toistot eivät siis huonontuneet vaan parantuivat. :D Sen verran olen minäkin oppinut edes agilityn puolelta, että toisto vahvistaa - virheitä ja oikeita suorituksia kumpaakin. Näin siis jo itsekin, että koira valuu ja puutuin siihen tehostavalla treenillä. Videota tehdessä kasasin vain saman liikkeen klipit peräkanaa.

  Mielestäni tehostavalla treenillä teen enemmän oikein kuin sillä, että jättäisin seisomisen kokonaan palkkaamatta. Hoina on samanlainen kuin mä itsekin - jos se kokee epäonnistuvansa, se pettyy isosti ja lakkaa tarjoamasta. Siksi mieluummin palkkaan sitä tekemisestä ja yrittämisestä ja sitten erikseen puutun virhekohtaan muovatakseni suoritusta seuraavalla toistolla paremmaksi. Olisin täysi törppö, jos en heittäisi koiralle palkkaa oman osaamattomuuteni takia - eli koska en itse ole osannut opettaa liikettä täsmällisemmin.

  Olet näemmä oikeassa myös kahden eri vapautussanan kanssa. Tosiasia on se, ettei meillä oikeasti ole vapautusSANAA, vaan vapautus on se suorituksen jälkeinen ensimmäinen _riemukehu_ ja oma eleeni siinä. En koe tätä ongelmaksi, sillä kaikki koirat ovat tajunneet aina vapautuksen vaikka se välillä onkin jes ja välillä jee. Jos oikein haluaisin esittää tyhmää, niin sanoisin, että samaahan ne tarkoittavat meille ihmisillekin! ;)

  Ymmärsin, mitä haet vasemmalle palkkaamisella. :D Olen alunperin opettanut Hoinan kuulemma vähän liian eteen (sanoin "kuulemma" siksi, etten itse tiennyt sen olevan liian edessä) ja nyt kun olen korjannut asentoa taaksepäin, Hoina kääntää pepun helposti selkäni taakse. Siksi nyt olen nimenomaan joutunut vetämään palkkaa enemmän etuoikealle, jotta saan sen pennun ahterin suoraan. :D Ehkä sitten, kun saan tämän jutun hanskaan, voin alkaa palkata vasemmalle. Luonnollisestikin pään kääntyminen vasemmalle vaan vahvistaa sitä mun taakse kiertymistä.

  Tästähän tuli oikein mainio puolustuspuhe taas. :D Kiitos kun jaksat neuvoa!

  VastaaPoista
 5. Ja jatkuu taas. :D

  OK, mutta jos et halua jättää palkkaamatta, niin miksi et sitten helpota sitä liikettä niin paljon ettei koira voi tehdä väärin? Siis autat niin paljon, että se varmasti onnistuu.

  Jos koiran halutaan pysähtyvän nopeasti käskystä niin ei sitä silloin kannata palkata siitä että hiippailee perään käskyn jälkeen.

  Palkkaamatta jättämisenhän ei pitäisi olla mikään suurenluokan rangaistus, eihän koiraa silloin moitita tai sille suututa, sillehän tarjotaan heti perään helpoitettu tilanne tehdä sama liike oikein, joka sitten palkitaan. Siis eihän sillä ole mitään syytä mennä lukkoon ja tuntea itseään epäonnistuneeksi. Koirahan tarjoaa juuri sitä mistä se saa palkkaa. Ja hyvä, että oot sitä pelkkää nopeaa seisahtumista treenannut erikseen.

  Näkisin että tuossa seisomisliikkeesä ratkaisevin osa on nyt se että Hoinan pitäisi malttaa jäädä seisomaan kun sä kävelet sen ohi, sehän ei korjaannu muuta kuin sillä että laitat Hoinan seisomaan ja kävelet sen ohi ja palkkaat siitä kun se pysyy paikallaan. Ei siihen siis tuota seurausosuutta ja seisahtumista tarvita.

  No joo, jes! ja jee! ei nyt kauhean erilaisia ole sanoina, mutta nekin saa sanottua kyllä eri painotuksella, toinen on lyhyt ja toinen pitkä sana. Pääasia toki on että se toimii vapautuksena niin että koira sen tajuaa. Hyvä jos näin on.

  Hmm... ei mun koirat kyllä palkan vasemmalta antamisen takia ole mun taakse alkaneet pakittaa. Koirahan kuitenkin on suorassa silloin kun sille kerrotaan sen olevan juuri oikeassa asennossa, sinänsähän tuo palkan anto ei siihen paikkaan vaikuta, vaan se vaikuttaa vaan siihen palkkaukseen ja siihen jos sattuisi käymään niin, että koira alkaisi ennakoimaan palkan saamista ja silloin pyrkisi siihen suuntaan mistä olettaa palkan saavansa, jolloin parempi kyllä on ettei se törmäilisi ohjaajaan. Noh, makuasia ehkäpä.

  Mukavia treenejä! :)

  VastaaPoista
 6. Niin ja mullahan on itelläni kanssa kaksi vapaustussanaa eli vapaa! ja tuo jes! ja koska tuo jes! on ihan uusi, en sitä ikinä muista käyttää ja sanon aina noi ihan iloisesti sekaisin. :D Eli eipä se suuri ongelma ole.

  Ja itsekin siis sorrun siihen että palkkailen sellaisista ihan kivoista ja sinnepäin suorituksista vaikka varsin tiedän ettei ne liikettä ainakaan eteenpäin vie. :D

  Kuvailin eilen poikien olohuonetreenejä ja yritän saada niitä nettiin, jossain vaiheessa, niissä näkyy oikein hienosti omat mokat. :D

  VastaaPoista
 7. Nimenomaan sehän on helpottamista, että otan sitten jonkun vastaavan oheistreenin, jolla sitten treenataan ko. epäonnistunut kohta toisella tapaa ilman varsinaista liikettä. :) Ja tuon edellisen kommenttisi lopun haluan vielä korjata, eli Hoina ei siis sen vasemmalle palkkauksen johdosta ole alkanut heivata sitä peppuaan mun taakseni vaan jo ennen sitä, kun aloin korjata pennun asentoa taaksepäin. Vasemmalle palkkaus vain vahvistaa tätä käyttäytymistä, ei siis alun alkujaan aiheuttanut sitä.

  Täytyy jatkaa tuota seisomistreeniä ja sitten taas kuvailla, kun jotakin muutosta on havaittavissa. :D

  VastaaPoista
 8. Toki toki. Mutta sehän ei ollut se mun pointti, vaan se, että koira saa palkan liikkeestä vaikka se tekee väärin. :)

  Mutta enhän mäkään tarkoittanut että se siksi istuisi sun takana, vaan nimenomaan ettei se vasemmalle palkkaus siihen voi olla syynä.
  Mulla Aatos ja Leevi reagoi vahvasti mun rintamasuuntaan, jos käännän rintamasuuntaa niitä kohti niin ne automaattisesti pakittaa mun selän taakse. Koska ne on opetettu siihen, että ne pysyy mun sivulla ja katsoo mun rintamasuunnasta suunnan.

  Mä saan varmaan kohta bannia. :D

  VastaaPoista

Skriivaakkin sitten pitkä stoori!