tiistai 26. helmikuuta 2013

Tuplatreenit

Laji: Toko
Koira: Hoina 9kk ja Fina
Vetäjä: Oma harjoitus
Paikka: Kotipiha


Eilen vedettiin karvaturrien kanssa taas vähän puolihuolimatonta pihatokoa. Mun pitäisi ihan tosissani tehdä aina jonkin sortin suunnitelmaa ennen kuin alan heilua kapuloiden ja namien kanssa missään, mutta minkäs teet. Toko ei vaan hirveästi inspiroi. :D Hoinan kanssa kokeiltiin vanhoja tuttuja alokkaan liikkeitä sekä samaisia ylempien luokkien liikkeitä, joita ollaan aikaisemminkin aloiteltu. Uutena juttuna otin luoksetulon pysäytykset, jotka menivät kertaheitolla kohdilleen(!) ja kaukojen maahan-seiso-hissailua.

Finan kanssa koin puolestaan ihmeen: se palkkautui koko seitsenminuuttisen treenin ajan lelulla - tai oikeammin mun hanskallani! Hieman huolimattomampaa tekemisestä tosin tuli, mutten halunnut siihen puuttua. Innokas tekeminen on Läpsän kanssa paljon tärkeämpää. :) Koska kummankin kanssa kaikkea vähän vain "kokeiltiin", en jaksa eritellä treeniä sen enempää. Alla parhaat palat kummankin tekemisestä (Hoina heti alkuun ja Fina kohdasta 3:56)!

Muoks. Nyt kun näin videomateriaalin, niin eihän nuo treenit nyt niin pelleilyä olleetkaan. En ole tajunnutkaan, miten paljon Hoina oikeasti jo osaa! Fina taas on tuollainen ihana pikku sisupussi, kun se vaan saadaan oikeaan vireeseen. Ihanat kakarat. :)10 kommenttia:

 1. Sait lukijan! :P Mulle kans tulossa viikon päästä bordercollie pentu, sille aukeekin sitten uus blogi jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista
 2. Naurattaa niin paljon toi Hoina kun se viihdyttää itteensä kun on Finan vuoro. :D

  VastaaPoista
 3. Hyvin teijän tokoilut menee! Miten oot Hoinalle opettanu ton perusasennon!? :)

  VastaaPoista
 4. Ri_a: Onnea pennusta! Mistäs päin penneli tulee?

  Josefina: Sanos muuta... Hieman itselläkin oli pokassa pitämistä, kun huomasin sen remuamisen näkyvän koko ajan tuolla taustalla. :D Jipijipijipi, pää on pipi! Minkäs teet... :D

  Julia: Olen tainnut kaikille koirille opettaa perusasennon ihan ensimmäisenä ja aivan käytännön arjessa. Ennen ruuan saantia penskan on pitänyt aina istua viereen, ja kun se on sen aika pian hiffannut, olen alkanut vaatia viereen tuloa jne. Tietysti nykyään perusasento on jo jäänyt ruokinnasta pois, mutta tuolla ruualla sen saa yllättävän nopeasti taottua ihan kahdeksanviikkoisenkin pääkoppaan. :) Mitään takapäätreeniä ei ole erikseen tarvinnut kenellekään opettaa, vaan nuo ovat tuon asennosta toiseen vaihtelun oppineet ihan automaattisesti treenin vaikeutumisen myötä.

  VastaaPoista
 5. Hoinasta,
  Seuraaminen ei mun silmään oo nättiä, näyttää siltä että Hoina vajoais "paimenkoomaan" eli siis alkaa tehdä tota "ryömimistä".. Se miten koira saadaan sieltä ylös.. ei hajuakaan, mutta jotain sille on tehtävä, tai jos olis mun koira niin tekisin. Lopputulos tossa voi hetken päästä olla se että se koira vaan vajoaa, vajoaa ja vajoaa lopulta maahan asti.

  Reippaampi vauhti vois auttaa ja se että palkka on odottamassa valmiina jossain muualla (edessä, takana, sivuilla) eikä sun käsissä. Jos Hoina on hulluna leluihin, valkkaisin tähän palkaksi ruuan. Sitä on hankalampi vaania..
  Toisaalta en tiedä kun meillä ei vastaavaa oo ollut. Googlaileppa tai joku viisaampi auttaa :)

  VastaaPoista
 6. Hoi tosiaan näyttää ihan paimenelta seuratessaan, mutta palkkana tosiaan käytän seuraamisessa nimenomaan ruokaa jo nyt! Lelulla homma menisikin ihan vaanimiseksi. Mielellään otetaankin vastaan vinkkejä, joilla moinen saadaan heti alkuunsa pois. Pääasiassa olen tehnyt seuraamista vielä askelluksina ja namittamalla, mutta heti kun käsi nousee irti koiran nenästä, koiran asento muuttuu. Itseäni tuo ei sinänsä haittaa, mutta jos siitä rutkasti kokeissa sakotetaan, niin tokihan se olisi helpompi tehdä suoraan oikein.

  VastaaPoista
 7. Mä olen katsellut teiltä muutaman videon ja kaikilla kiinnittänyt samaan asiaan huomiota: Hoinan seuraaminen. Tuosta onkin jo maininta, tuo "paimenkooma". Itse en ole koskaan sanaa kuullutkaan, mutta yllättävän hyvin kuvaa toimintaa. Enkä koskaan ennen ole vastaavaa nähnytkään, joten en osaa auttaa asiassa.

  Mutta sen lisäksi, että Hoina "vaipuu paimenkoomaan" seuraamisessa, se näyttää säpsähtävän aina, kun käskytät tai kehut sitä. En sitten tiedä, miksi se on niin, mutta se ainakin pistää omaan silmään, ja on sellainen asia, josta kokeessa voisi tuomarit napsia paljonkin pisteitä.

  VastaaPoista
 8. Apuaa... Olen tarkoituksella vältellyt seuraamisen opettamista viimeiseen saakka, koska halusin opettaa sen kerralla oikein ja mitenkäs kävi... Ihan namittamalla ollaan seuraamista otettu - mistään lelun kyttäämisestä ei siis ole kyse. Hoina vaan on tuollainen aina treenatessa, oli se sitten agilityä tai tokoa. Jo pienestä pennusta asti sen asento ja olemus on ollut treenatessa tuollainen selvä paimen, enkä olekaan tajunnut sitä miksikään ongelmaksi (ennen kuin nyt).

  Säpsähtämiseen olen itsekin kiinnittänyt huomiota, mutta uskon sen johtuvan vain siitä, että esim. jäävissä (jossa sitä yleensä selkeimmin tapahtuu) palkka on aina lentänyt koiran taakse tai namina suoraan suuhun. Tarkoitus on kuitenkin ollut vähentää myös omaa hihkumista, mutta se vain tulee niin automaattisesti, kun tähän asti on saanut tokoilla sellaisen seurakoiran kanssa, jota on koko ajan tsempattava. :) Vinkkejä otetaan yhä vastaan!

  VastaaPoista
 9. Itse vaihtaisin seuruussa namit leluun (lelu piilossa -> ei palloa!) ja opeta koira tarjomaan itse kontaktia sivulla seuraten, kun kuljet kentäällä (ei käskyä) kun tulee hengaa vierelle kehu ja lelu. Sulla on selvästi silmä koira (omanikin on) joten pyrkisin kaikessa tekemisessä siihen, että toistot olisivat nopea tempoisia, palkkaa tulisi paljon ja ennen kaikkea asioita tehtäisiin erillaisten leikkien ja tarjoamisen kautta(seuraamisen yhteydessä esim. pyörähdys ja matka jatkuu)Tsemppiä treeniin kyllä se siitä =)Muista, että silmäkoiran kanssa on tärkeää, että ensin tulee sanallinen kehu ja vasta sitten kädet rupeaa kaivamaan lelua. Ei siis saa saada vinkkiä käden liikkeestä, jolloin silmä helposti menee "päälle" Lelun laitaminen esim. eteen saa hyvin toden näköisesti aikaan vaanimista, joten itse laittaisin kaikki lelut piiloon. Tsemppiä, kyllä se siitä =)

  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkeistä! En olekaan koskaan kuullut silmäkoirista, mutta taidatpa olla oikeassa. Mua jäi kuitenkin kiinnostamaan, että miksi vaihtaisit namit leluihin? Eikö se lisää kyttäämistä, vaikka lelu olisikin piilossa? Ihanaa, kun osaavammat neuvovat - tuhannet kiitokset ihan tosissaan! :)

  VastaaPoista

Skriivaakkin sitten pitkä stoori!